Общество

Огромен спад в продажбите на книги заради епидемията

Издателите настояват за 9% ДДС за печатните издания

Огромен спад в продажбите на книги заради епидемията

Отчетен е сериозен спад (50 до 70 %) на продажбите на книги в условията епидемията от коронавирус, сочат резултатите на анкета на "Българска книга" – организацията на книгоиздатели, книготърговци и литературни агенти в страната. Асоциацията настоява в писмо до министъра на културата Боил Банов намаляването на ДДС за книгите от 20% на 9% да се превърне от временна в постоянна мярка, както и обхватът му да се разшири. Предлага и с намалена ставка да се облага доставката на услуги по отпечатването на книги, като настоява и за въвеждането на механизми за институционално финансиране на библиотечните фондове и за специална финансова подкрепа на книжарниците в малките населени места.

Според над 40% от участниците в анкетата (общо 83 респондента) ключова причина за спада в продажбите е затварянето на книжарниците и печатниците, които преустановиха дейност за повече от месец. Друга е отлагането на планираните нови заглавия и допечатки. Това оказва влияние както върху приходите, така и върху устойчивостта на сектора в дългосрочен план, категорични са от АБК.

Спецификата на книгоиздаването предполага работа с професионалисти от свободните професии – преводачи, редактори, коректори, илюстратори, художници, рецензенти и др., като спирането на печата на книги се отразява пряко както на тяхната заетост, така и на трудовите отношения на издателите с персонала си на пълен работен ден. 50 % от анкетираните потвърждават, че са освободили служители по време на кризата.

 

Исабел Алиенде: "Въпросът е един - какъв свят искаме?"