Библиотеките са едни от най-важните и интересни места в историята на човешката цивилизация. Те са дом на писаното слово, бастион на знанието и истински центрове на науката и образованието.

Благодарение на тях можем да се запознаем с редки издания и безценни произведения на някои от най-великите световни мислители. Те са места, които имат способността да впечатляват и вдъхновяват, затова и винаги са били почитани и уважавани.

По света има десетки (а може би стотици) библиотеки, които си заслужава да посетите. За да отбележим току-що приключилата Седмица на библиотеките, решихме да ви представим 10 необикновени библиотеки, за да се насладите на тези извори на познание с непреходна стойност.

Библиотека Александрина - Александрия, Египет

Снимка 317927

Източник: Wikipedia

Изгарянето на Александрийската библиотека е останало в историята като едно от най-големите светотатства на всички времена, лишило човечеството от 700 000 безценни текста от зората на цивилизацията.

В опит да възстанови връзката с историята през 2002 г. на същото място Египет откри новата Библиотека Александрина, превръщайки я в глобален културен център с дарения от цял ​​свят - Италия помага за запазването на ръкописите, Гърция дарява антики, а САЩ - компютри.

Библиотеката, която се нарича "център за учене, толерантност, диалог и разбиране", е домакин на изложби и работилници, има 4 музея и методично обогатява колекцията си, състояща се от около 5 млн. книги. На всеки 15 минути в нея има туристически обиколки на арабски, английски, френски и испански език.

Библиотеката на Тринити Колидж - Дъблин, Ирландия

Снимка 317935

Източник: Wikipedia

Библиотеката на Тринити Колидж е най-старата и най-голямата в Ирландия - тя се състои от 8 сгради и се простира на 160 дка. Съхранява около 5 млн. тома, сред които редки и древни текстове, както и големи колекции от ръкописи, карти и др.

Най-забележителна е Старата библиотека с нейната Дълга стая, която приютява 200 000 от най-старите книги на библиотеката, както и бюстове на великите мъже на западния свят.

Там се съхранява и Келската книга - уникален средновековен ръкопис, който е смятан за най-значимото и красиво произведение на изкуството, оцеляло от ранните векове на келтското християнство. Келската книга е считана за шедьовър на западната калиграфия и най-голямото национално съкровище на Ирландия.

Библиотеката е със статут на национална и получава по един екземпляр от всяка ирландска или британска книга, публикувана от 1801 г. насам.

Бодлиевата библиотека - Оксфорд, Великобритания

Снимка 317934

Източник: Oxford.co.uk

Бодлиевата библиотека е главната изследователска библиотека на Университета в Оксфорд. Създадена през 1602 г. от сър Томас Бодли, тя е една от най-старите библиотеки в Европа и втората най-голяма в Обединеното кралство.

Това великолепно място е дом на 12 милиона книги, разположени в различни сгради и подземни проходи около града. През последните 400 години библиотеката получава всяка книга, издадена във Великобритания.

Голяма част от архивите на библиотеката са дигитализирани и пуснати онлайн за публичен достъп през 2015 г.

Библиотека Медичи Лауренциана - Флоренция, Италия

Снимка 317936

Източник: Wikipedia

Разположена в базиликата Сан Лоренцо във Флоренция, Библиотека Лауренциана е поредният архитектурен и културен шедьовър завещан от династията на Медичите.

Откритата през 1571 г. библиотека е дело на Микеланджело Буонароти, тя е дом на 150 000 книги, повече от 11 000 ръкописа, 2500 папируса и 4 500 ранно отпечатани книги. Библиотеката съдържа множество ръкописи и книги от частната колекция на знаменитата флорентинска фамилия, сред които са изключително редки и безценни експонати от Античността, Средновековието и Ренесанса.

Сградата е истинско произведение на архитектурното изкуство, а макар да се използват от векове, оригиналните пейки и бюра в читалнята все още са на местата си. Там се провеждат и редовни изложби.

Австрийската национална библиотека - Виена, Австрия

Снимка 317933

Източник: Austria National Library

Австрийската национална библиотека е най-голямата и впечатляваща библиотека в страната. Открита през 1723 г. от Хабсбургите като имперска библиотека, тя включва 7.4 млн. експоната (от които 3 млн. печатни), 4 музея, както и множество специални колекции и архиви.

Библиотеката е невероятна комбинация от бароков стил и традиционен дизайн, а неин дом е дворецът Хофбург във Виена. Впечатляваща е Държавната зала, която е разделена на две противоположни страни - "война" и "мир", според оригиналния списък на книгите в нея. Тази тематика е отразена и във фреските по стените. Залата с колони в йонийски стил, е "зорко охранявана" от мраморни статуи на императори.

Библиотеката се гордее с редки ръкописи, карти и папируси и събира всички издания, които се публикуват в Австрия (включително и електронните медии). Тя събира и всички произведения на австрийски автори, които се появяват в чужбина, както и творби, които засягат австрийците или австрийския дух и култура.

Библиотека Клементинум - Прага, Чехия

Снимка 317929

Източник: Wikipedia

Според мнозина библиотеката в историческия комплекс Клементинум в Прага е най-красивата в света. Бароковата библиотека е отворена за пръв път през 1722 г. като част от третия най-голям колеж на йезуитския орден. Тя пази над 20 000 тома от предимно чужда теологическа литература от началото на 17 век до наши дни.

В средата на библиотеката е разположена впечатляваща колекция от географски и астрономически глобуси, часовници и др. Забележителни са уникалните тавани, украсени с фрески на йезуитски светци, както и дървените колони в коринтски стил с нестандартен дизайн.

Бароковата библиотека е перлата в короната на Националната библиотека на Чехия, която се помещава в Клементинум. Тя съхранява около 7 млн. документа, сред които 21 204 ръкописа и около 4 200 ранни книги. Има около 60 000 регистрирани читатели. Освен чешки текстове, библиотеката съхранява стари материали от Турция, Иран и Индия.

Бостънска обществена библиотека - Бостън, САЩ

Снимка 317928

Източник: Wikipedia

Бостънската обществена библиотека е създадена през 1848 г. Със своите 24 млн. артикула, тя е третата най-голяма библиотека в САЩ, отстъпвайки единствено на Библиотеката на Конгреса и Нюйоркска обществена библиотека.

Тя е създала богати колекции, свързани с историята на Бостън, Гражданската война, ирландската история и др. Освен това библиотеката е едновременно федерален и държавен депозитар на правителствени документи.

Бостънска обществена библиотека разполага с 1,7 млн. редки книги и ръкописи, сред които ранни издания на Уилям Шекспир, Даниел Дефо и др. Притежава и богата колекция от снимки, музикални композиции, рисунки, пощенски картички и карти. Според експерти тя е една от петте най-важни библиотеки в Америка.

Националната библиотека на Франция - Париж, Франция

Снимка 317930

Източник: Getty Images

Националната библиотека на Франция съществува от около 6-7 века. Със своите 40 млн. артикула, от които 14 млн. книги и печатни издания, тя е една от най-големите в Европа.

Първоначално е създадена като кралска библиотека, обединявайки колекциите на различни френски владетели. По време на Френската революция множество частни библиотеки на аристократи и духовници са конфискувани в полза на държавата, а библиотеката е национализирана.

Понастоящем Националната библиотека на Франция разполага с най-голямата колекция от средновековни и съвременни ръкописи. Те включват произведения от цял свят: рицарски романи, източна литература, източна и западна религия, древна история, научна история, написани на древни и съвременни езици.

Библиотеката разполага с ръкописни произведения на Блез Паскал, Дидро, Аполинер, Пруст, Сартр и др. В нея се съхраняват и около 5000 древногръцки ръкописа. Сериозна част от фонда й е дигитализиран: 1.6 млн. документа, 320 000 книги, 830 000 вестници и списания, 410 000 изображения и др.

Библиотека Марчана - Венеция, Италия

Снимка 317932

Източник: Panoramio

Библиотека Марчана във Венеция е една от най-старите италиански библиотеки. Тя е кръстена на Свети Марк, покровителят на града на гондолите.

Библиотеката е един от най-ранните оцелели публични депозитари на ръкописи в Италия и притежава една от най-великите колекции от класически текстове в световен мащаб.

Сградата й, която е проектирана от известния венециански архитект Джакопо Сансовино, е изпълнена с антични глобуси и ръкописи от 15 век, както и с множество опери на Франческо Кавали и сонати от Доменико Скарлати.

Съкровищата й са събирани в продължение на няколко столетия и са преживели Наполеоновите войни, обединението на Италия и двете световни войни.

Днес, освен около 1 милион печатни книги, Библиотеката Марчана съдържа около 13 000 ръкописа и 2883 ранни печатни книги и 24 055 произведения отпечатани между 1500 и 1600 г.

Библиотеката на Сорбоната - Париж, Франция

Снимка 317931

Източник: Reddit

Част от Парижкия университет, Библиотеката на Сорбоната е основана през 1289 г. През 1791 г. по време на Френската революция библиотеката е разформирована, а книгите са преместени в други библиотеки, за да бъдат запазени.

Понастоящем тя разполага с около 3 млн. тома, повече от 18 000 печатни издания, 17 750 хартиени периодични издания, 15 000 микрофилми, многобройни графики и картини, както и широк спектър от електронни списания. Ежегодно добавя към общите си притежания от 1000 до 12 000 тома.

Библиотеката на Сорбоната може да се похвали с 400 000 стари книги и 2500 ръкописа, както и богати колекции в областта на хуманитарните и социалните науки. Разполага с 2 големи читални, по-голямата от които е с дължина 61 м и събира 260 души.