Бъдещето на българското книгоиздаване в цифри

Всеки втори книгоиздател възнамерява да инвестира повече от 50 000 лева през 2007 година. В бранда няма планове за развитие на човешките ресурси, но има потенциал за такова. Остава да се надяваме...
11 дек 2006 18:46,
Бъдещето на българското книгоиздаване в цифри
Снимка: Корбис
Всеки втори книгоиздател в България възнамерява да инвестира повече от 50 000 лева през 2007 година. Това обяви Матиас Бранд, ръководител на консултантската група от Германското дружество за техническо сътрудничество, което работи по стратегия за българското книгоиздаване.

Според годишния браншови доклад, представен от Бранд, в отрасъла на книгоиздаването в България има 120 активни издатели и 5 000 заети, създаващи приблизителен оборот от около 60 милиона лева годишно. От участвалите в проучването, направено през октомври и ноември тази година, повечето имат над 20 работници, други 15 на сто имат между 15 и 20 работници, а останалите - под 15 работници.

Капацитетът в книгоиздаването не се използва в пълна степен, но все пак е на задоволително ниво, обясни Бранд. 30 на сто от фирмите използват своя капацитет 100 процента.

Заплатите в отрасъла са доста над минималната заплата и са сравними с повечето от другите отрасли. Средното месечно възнаграждение на редакторите, дизайнери и предпечат е между 350 и 750 лева, на управители на магазин и началници на отдели - 750-1000 лева, а преводачите взимат за страница до 7 лева.

Само 31 на сто от фирмите правят редовно обучение за квалифицирани служители, други 52 на сто не правят никакво обучение за служителите. Около 50 на сто от фирмите имат планове за развитие на човешките ресурси. Другите нямат такива планове.

75 процента от анкетираните посочват, че предлагането на трудовия пазар е незадоволително или абсолютно незадоволително, а над 80 процента са удовлетворени от преводачите. 61 на сто посочват, че са удовлетворени от качеството на работа на редакторите. Големи проблеми обаче съществуват в областта на продажбите и маркетинга. 70 на сто казват, че не са удовлетворени в по-голяма или по-малка от собственото пазарно представяне.

Многообразието от книги на пазара се увеличава, сочи проучването. Около 40 на сто от запитаните търговци на книги имат повече от 10 000 заглавия на своите щандове. 10 на сто от търговците предлагат своите артикули на търговска площ от повече от 1 000 квадратни метра, 55 на сто притежават книжарници от 100 до 200 квадратни метра.

Повечето търговци на книги - 75 на сто, са започнали своята дейност след 1990. Но въпреки това около една четвърт от тях вече са имали опит в тази сфера преди 1990 г.

Около 16 на сто от търговците все още използват стилажи на уличните пазари, за да продават книги. Но 66 на сто са спрели да се занимават с този бизнес. Това означава, че се наблюдава тенденция, при която продажбата на книги на улицата става все по-маловажен бизнес, обясни Бранд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации